Voorbeschouwing EK Handbal vrouwen 2016

Vanmiddag begint het EK Handbal voor de vrouwen af in Zweden. Zestien teams, waaronder Nederland, zullen strijden om de Europese titel. Het EK is het tweede grote handbaltoernooi van dit jaar, na de Olympische Spelen in augustus. Maar ook het voor Nederland zeer succesvolle WK is pas een jaar geleden. 

De opzet

Het toernooi bestaat zoals veel andere toernooien uit een poulefase en een afvalfase. Er zijn vier poules met elk vier teams. Het verschil met het gemiddelde toernooi is dat er daartussen nog een extra poulefase plaats vindt. Alle teams spelen ook deze tweede poulefase, die uit twee poules van acht teams bestaat. Alle teams uit poule A spelen hierin tegen alle teams van poule B en de teams uit poule C spelen tegen de teams uit poule D. Alle punten behaald in de eerste poulefase blijven staan. De twee besten uit deze poulefase gaan door naar de halve finale, de nummers drie spelen nog één wedstrijd om de vijfde plek.

De verwachtingen

De ogen zullen vooral gericht zijn op Rusland en Noorwegen. Voor wereldkampioen Noorwegen zal alles minder dan goud als een mislukkig voelen. De klap was dan ook groot toen zij in de halve finale van het olympisch toernooi werden uitgeschakeld door Rusland, dat met het goud aan de haal ging. De twee komen elkaar in de poulefase al tegen, maar door de opzet van het toernooi zullen de twee elkaar daardoor pas op z'n vroegst in de finale tegen komen. 

Nederland mijdt de twee gelukkig tot de halve finale, want de kans dat Rusland en Noorwegen ten koste van de andere teams in poule C en D de twee tickets voor de halve finale in de wacht slepen is behoorlijk groot. In de eerste poulefase zal Frankrijk de grote concurrent zijn. Nederland en Frankrijk zijn het hele jaar al redelijk gewaagd aan elkaar, maar het was Frankrijk dat de halve finale won op de Olympische Spelen. De twee zijn zeker favoriet om de halve finale te halen, maar ongeslagen de eerste poule winnen zal zeer belangrijk zijn om de verwachting waar te maken. De verschillen met de andere teams zijn klein.

Het speelschema

Poule B
4 december 18:30: Nederland - Duitsland
6 december 18:30: Polen - Nederland
8 december 20:45: Nederland - Frankrijk 

Groep I
De wedstrijden worden gespeeld op 10, 12 en 14 december. De exacte tijden zijn nog niet bekend.

Waar te volgen

Het EK is te volgen op Ziggo kanaal 14 voor Ziggo-abonees en op Ziggo Sport Extra1. De eerste wedstrijd is helaas pas vanaf 19:00 op het open kanaal te kijken door een voetbalwedstrijd die voorrang krijgt.
Voor kijkers die geen Ziggo Sport kunnen kijken, biedt deze site uitkomst.

Uiteraard is het EK ook te volgen op ons forum

Nederland zal wederom voor niks minder dan goud gaan (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Nederland zal wederom voor niks minder dan goud gaan (Pro Shots / Henk Jan Dijks)