Touretappe van vandaag: kat en muis

Op weg naar de Alpen krijgen de Tourrenners vandaag opnieuw te maken met een heuvelrit. In de 183 kilometer lange etappe tussen Mende en Valence kan het alle kanten op. De aanvallers zullen zeker weer op pad gaan, maar de kans lijkt groot dat het peloton ze net als vrijdag op schootsafstand houdt.

Mende
De Tour de France arriveerde in het verleden driemaal in Mende. Na de etappe van gisteren is de hoofdplaats van het departement Lozère de startplaats van de vijftiende etappe. De Nederlander Lieuwe Westra won er in 2012 een zware rit in Parijs-Nice. Het kan hem inspireren om vandaag voor de aanval te kiezen.

Valence
Het 66.000 inwoners tellende Valence wordt pas voor de tweede maal door de Tour aangedaan. In 1996 zegevierde Jose Jaime Gonzalez in de geboorteplaats van Charly Mottet. Deze kleine Franse hardrijder werd in de Tour tweemaal vierde (1987 en 1991) en boekte in totaal drie etappezeges.

Valence is een echt wieleroord, want de Critérium du Dauphiné doet de stad regelmatig aan. Diverse sprinters hebben hier al gewonnen en mogelijk inspireert het Peter Sagan of John Degenkolb om hun droogte te doorbreken.

Ook buiten de wielersport timmert Valence aan de weg, want hier heeft de wieg gestaan van Jacques Tardi, een striptekenaar die veel invloed heeft gehad op de moderne beeldverhalen.

Etappebeschrijving
Het begin van de 183 kilometer lange etappe is heuvelachtig, maar na de Col de la Croix de Bauzon volgt een lange afdaling richting tussensprint. Daarna moet in de vorm van de Col de l'Escrinet nog een berg van de tweede categorie bedwongen worden. Te zwaar voor sprinters als Mark Cavendish en André Greipel, maar Sagan en Degenkolb zouden deze moeten kunnen overleven. Hierdoor lijken aanvallers minder kans te maken. De finale is in tegenstelling tot de afgelopen dagen vlak.

Profiel van de vijftiende etappe (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de vijftiende etappe (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 56h 02' 19''
2. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 10''
3. Tejay Van Garderen VS BMC + 03' 32''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 04' 02''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 23''
6. Geraint Thomas GBr Team Sky + 04' 54''
7. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 06' 23''
8. Vincenzo Nibali Ita Astana + 08' 17''
9. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 08' 23''
10. Bauke Mollema NED Trek + 08' 53''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpecin + 11' 03''
12. Romain Bardet Fra AG2r + 13' 10''
13. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 13' 26''
14. Samuel Sanchez Spa BMC + 14' 21''
15. Pierre Rolland Fra Europcar + 14' 58''
16. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 22' 18''
17. Thibaut Pinot Fra FDJ + 30' 57''
18. Jakob Fuglsang Den Astana + 31' 05''
19. Joaquim Rodriguez Spa Katusha + 31' 45''
20. Alexis Vuillermoz Fra AG2r + 31' 45''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Alweer een lastige dag om te voorspellen. Op papier ziet het eruit als een overgangsrit. maar de sprinters kunnen zomaar aan de etappezege denken, aangezien de top van de laatste klim op bijna zestig kilometer van de streep is. Vooral Peter Sagan en John Degenkolb zullen denken aan de zege, omdat André Greipel normaliter vroeg zal moeten lossen op de klim. Dat zou voor de andere twee renners gunstig zijn voor het groen. De vraag is natuurlijk wel of hun ploegen, na diverse gemiste kansen door de renners, er wel voor willen rijden.

***** John Degenkolb, Peter Sagan
**** Arnaud Demare, Bryan Coquard
*** Greg Van Avermaet, Matteo Trentin
** Filippo Pozzato
* Sep Vanmarcke, André Greipel