FARC akkoord met waarheidscommissie Colombia

Een waarheidscommissie zal de gruweldaden onderzoeken die in de burgeroorlog in Colombia zijn gepleegd. Daarover zijn de regering van het Zuid-Amerikaanse land en de rebellenbeweging FARC het donderdag in Havana eens geworden.

De regering en de FARC onderhandelen al tweeëneenhalf jaar in de Cubaanse hoofdstad over een vredesregeling, die een einde moet maken aan het langstdurende gewapende conflict in Latijns-Amerika. Vertegenwoordigers van Cuba en Noorwegen die bij de onderhandelingen aanwezig zijn, zeiden dat de commissie aan de slag gaat nadat er een definitief akkoord is gesloten en de FARC de wapens heeft neergelegd. De regering heeft volgens hen toegezegd eraan mee te werken dat de waarheid over alle gruweldaden, ook de ernstigste schendingen van de mensenrechten, boven tafel komt.

De elf leden van de commissie moeten nog worden benoemd. Zij moeten hun werk in drie jaar hebben afgerond. De strijd heeft naar schatting 220.000 mensen het leven gekost. De laatste weken is ondanks de onderhandelingen het geweld opgelaaid. De luchtmacht viel drie keer posities van de FARC aan, nadat de rebellenbeweging in april tien militairen had gedood. Ongeveer veertig FARC-strijders zijn daardoor omgekomen.

Een van de leden van de delegatie van de FARC in Havana is de Nederlandse Tanja Nijmeijer. De in het Twentse dorp Denekamp geboren Nijmeijer (37) sloot zich na haar studie bij de rebellen aan. Zij is in de Verenigde Staten voor terrorisme aangeklaagd.

Akkoord over waarheidscommissie Colombia
FARC akkoord met waarheidscommissie Colombia (Foto: ANP)