Rusland niet blij met lekken lijst EU-bannelingen

Rusland heeft kritiek op het besluit van de Europese Unie om een lijst met mensen die Rusland niet in mogen openbaar te maken. Op die zwarte lijst staan de namen van 89 Europese politici en militairen, onder wie drie Nederlandse parlementariërs. Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, zei maandag dat de lijst 'in vertrouwen' was overhandigd.

Het besluit van Rusland om de mensen te weren is een reactie op de westerse sancties voor de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne en de annexatie van schiereiland de Krim. "Omdat de EU restricties aan zo'n 150 Russen heeft opgelegd, hebben wij hetzelfde gedaan voor een kleinere groep inwoners van EU-landen", aldus Lavrov.

Op de Russische lijst staan prominente politici die kritiek hebben geuit op Rusland en de politieke omwenteling in Oekraïne steunden. Wat dat laatste betreft is onder meer de Nederlandse europarlementariër Hans van Baalen (VVD) door het inreisverbod getroffen. Hij beklom samen met zijn Belgische medeliberaal Guy Verhofstadt de barricades te Kiev om steun aan de op het westen gerichte bevolking uit te spreken. Het verbod geldt tot november 2019.

Rusland niet blij met lekken lijst EU-bannelingen
Rusland niet blij met lekken lijst EU-bannelingen (foto: ANP)