Den Haag maakt zich op voor cybertop

Den Haag is donderdag en vrijdag het toneel van een internationale cybertop, maar de gasten komen woensdag al aan in de hofstad. Op het stadhuis worden zij woensdagavond feestelijk welkom geheten. Den Haag treft de laatste voorbereidingen voor de eerste grote bijeenkomst sinds de nucleaire top van vorig jaar.

Onder de gasten zijn vicepremier Kris Peeters van België en EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Daarnaast komen de ministers van Buitenlandse Zaken van landen als Zwitserland, Oekraïne, Australië en Canada. De Verenigde Staten sturen een ambtenaar, de coördinator 'Cyber Affairs' op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. De Surinaamse vicepresident Robert Ameerali zou in rang de hoogste gast zijn, maar hij komt toch niet. Hij wordt vervangen door een vertegenwoordiger van de ambassade.

Aan de top doen ook bedrijven als Facebook, Microsoft en Vodafone mee. Vint Cerf, een van de grondleggers van internet en tegenwoordig vicepresident van Google, komt ook. Verder komen bijvoorbeeld de internationale politieorganisatie Interpol, de Europese versie Europol en de NAVO.

Met zo veel buitenlandse gasten kan Den Haag zichzelf promoten. De regio wil veel veiligheidsbedrijven trekken. Daarom openen minister Kamp (Economische Zaken) en de Haagse burgemeester Van Aartsen woensdagmiddag een ruimte waar Den Haag zijn cyberinnovaties aan de wereld kan laten zien.