Cruijff haalt uit naar Oranje: "Overal raakt onze rol uitgespeeld"

Johan Cruijff heeft in zijn column voor De Telegraaf flink uitgehaald naar het Nederlands elftal. "Bijna alles ging fout", aldus de legendarische nummer 14. Nederland kwam zaterdag in de Amsterdam ArenA niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Turkije. Pas in blessuretijd tekende Klaas-Jan Huntelaar voor de gelijkmaker. Oranje staat nu derde in de EK-kwalificatiepoule, met vijf punten achterstand op IJsland en zes op Tsjechië.

Cruijff was allesbehalve onder de indruk van het spel van de ploeg van bondscoach Guus Hiddink tegen Turkije. Nadat de rol van Nederland in de Champions League en Europa League is uitgespeeld, het niveau van de Eredivisie ver is afgedaald, ziet Cruijff ook het niveau van Oranje dalen. "Na de eredivisie, Champions League en Europa League is het nu ook duidelijk waar we met het Nederlands elftal staan. Overal raakt onze rol uitgespeeld en ik vraag me af wanneer er eindelijk wat meer bellen gaan rinkelen. Want ook Oranje was tegen Turkije niet om aan te zien."

Volgens Cruijff zag afgelopen zaterdag dat "niemand deed wat hij moest doen". Verschillende dingen viel Cruijff op: `Zo mag een spits een voorzet nooit voor zich langs laten gaan” en “Het aanspelen door die vijf verdedigers van de bal naar spelers die één linie verder staan, waardoor iedere bal weer terug werd gekaatst. Zo kwam de bal weer terecht bij spelers met minder creatieve bagage en was het elftal bezig het probleem te vergroten."

Over de inbreng van de PSV-spelers was Cruijff ook niet te spreken. Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh waren volgens de oud-Ajacied niet goed genoeg. "Dat zou de top van de Eredivisie moeten zijn, maar zoals ze tegen Turkije speelden raad ik ze aan nog even in Nederland te blijven. Bijna alles ging fout."

Cruijff snapt niet waarom Hiddink niet met Jordy Clasie en Davy Klaassen speelde. "Twee spelers, die organisatorisch en tactisch meer in zich hebben dan het hele elftal van Turkije bij elkaar. Dan had misschien voorkomen kunnen worden dat na het inbrengen van Dost alle afvallende ballen voor de Turken waren."

Cruijff luidt de noodklok: "De oorzaak ligt bij de opleiding, bij de trainers of bij de opleiders van de trainers. Of misschien wel alle drie. Er moet in ieder geval iets heel snel op de schop. Want dit voetbal doet pijn aan je ogen."