Poetin geeft prijs aan Tsjetsjeense leider Kadyrov

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag aan de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov de Orde van Eer, een hoge onderscheiding, toegekend. Kadyrov noemde zondag een van de verdachten van de moord op oppositiepoliticus Boris Nemtsov nog 'een echte patriot'.

Vijf verdachten van de moord op Nemtsov werden zondag in Moskou voorgeleid. Zaur Dadayev, de man die door Kadyrov werd geprezen, legde volgens de rechtbank een bekentenis af. Kadyrov zei dat Dadayev een 'zeer religieuze man' was en dat hij beledigd was door opmerkingen van Nemtsov over de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Dadayev en een andere verdachte zijn zondag in staat van beschuldiging gesteld. De anderen zijn nog niet officieel aangeklaagd, maar blijven voorlopig wel vastzitten.

Poetin heeft ook een prijs toegekend aan Andrej Loegovoj, die door de Britse politie wordt beschuldigd van de vergiftiging van Aleksander Litvinenko, een voormalige agent van de KGB. Litvinenko werd in 2006 in Groot-Brittannië vergiftigd met het zeer radioactieve polonium-210. Loegovoj heeft altijd ontkend iets met Litvinenko's dood te maken te hebben gehad en Rusland weigert hem en een andere verdachte uit te leveren aan Groot-Brittannië.