Doden bij herdenkingsprotesten in Egypte

De Egyptische autoriteiten hebben zondag met harde hand een einde gemaakt aan demonstraties die bedoeld waren om het begin van de opstand tegen president Hosni Mubarak in 2011 te herdenken. Zeker drie betogers kwamen om, tientallen mensen raakten gewond of werden gearresteerd.

In de hoofdstad Caïro vielen twee slachtoffers, de derde persoon kwam om in de havenstad Alexandrië. Veel van de betogers in beide steden waren aanhangers van de Moslimbroederschap, die door de huidige regering is aangeduid als terroristische organisatie. De straten van Caïro waren zondag grotendeels uitgestorven. Plekken waar betogers mogelijk willen samenkomen, zoals het Tahrirplein, zijn afgesloten door de politie.

De afgelopen dagen werden meer acties gehouden om de honderden slachtoffers die in 2011 vielen te herdenken. Zaterdag kwam nog een vrouwelijke betoger om in de hoofdstad. Shaimaa el-Sabagh trok met anderen door de stad en scandeerde 'brood, vrijheid en sociale gerechtigheid', een van de leuzen die ook in 2011 werd gebruikt. Ze had een bloemenkrans bij zich die ze bij het Tahrirplein wilde plaatsen.

In diverse video's van de actie is te zien hoe twee gemaskerde agenten hun wapens op El-Sabagh richten. Even later zijn schoten te horen. In het volgende beeld ligt ze dood op de grond. De autoriteiten zeggen haar dood te onderzoeken. De begrafenis van El-Sabagh verliep zondag zonder incidenten.

De regering van president Abdel-Fatah el-Sissi namt in 2013 een wet aan die alle protesten verbiedt tenzij de autoriteiten van tevoren toestemming verlenen. Tientallen mensen zijn veroordeeld voor het schenden van deze wet. Tegelijkertijd zijn duizenden aanhangers en leden van de Moslimbroederschap, waar ook de afgezette president Mohammed Morsi lid van was, achter de tralies gezet.