Emile Ratelband onderweg naar ebolagebied

Emile Ratelband is maandagochtend met zijn vriendin Gitta de Wit vertrokken naar Guinee om daar ter plekke te helpen bij het bestrijden van de dodelijke ziekte ebola. Na een tussenstop in Parijs, vliegen ze door naar Conakry. Dit staat op de Facebookpagina van hun in december opgerichte stichting Stop Ebola.

Vorige maand schreef Gitta dat ze naar de GGD zijn geweest om inentingen te halen voor de reis en om zich te laten voorlichten over ziektes. Vorige week kreeg de stichting een bedrag waarvan Emile en Gitta vier ebolapakken konden kopen, vijfduizend stukken zeep en vijftig thermometers. Vorige week kregen de idealisten ook hun visa voor Guinee en Liberia.

Emile en Gitta hopen maandagavond om 23.00 uur te arriveren op de bestemming in Guinee. Dinsdagochtend hebben ze eerst een afspraak met de plaatselijke autoriteiten voordat ze aan het werk gezet worden, twitterde Emile.

In Weekend zei de positiviteitsgoeroe dat ze de 29e januari weer terug willen keren naar Nederland. "Ik ga gewoon drie weken helpen waar ik kan. Of ik nu moet klaarstaan voor de patiënten of doktoren te helpen motiveren. Ik kan zuurkoolstamppot of oliebollen maken, noem het maar op. Er is altijd wel dom werk nodig, waar ik dan mijn bijdrage aan kan leveren."

Emile zat eind november als een van de vele bekende Nederlanders in het belpanel voor de Samenwerkende Hulporganisaties om geld op te halen voor de ebolabestrijding.