School Pakistan na bloedbad weer open

Kinderen en hun ouders zijn maandag teruggekeerd naar de school in Pakistan waar Talibanstrijders een krappe maand geleden honderdvijftig kinderen en leerkrachten vermoordden. De kinderen gaan weer gewoon naar school, ondanks de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt.

De aanslag had plaats op 16 december en werd uitgevoerd door zeven Talibanstrijders. Het bloedbad onderstreept nog eens dat Pakistan grote moeite heeft de opstandelingen in te tomen.

Voor veel ouders was het maandag moeilijk om de kinderen weer naar school te brengen. Een van hen, Abid Ali Shah, verloor zijn vrouw bij de aanslag. Ze gaf les. Bovendien zaten zijn beide zoons op de school. De jongste werd in het hoofd geschoten, maar overleefde het. Maandag waren ze te laat, omdat de vrouw van Shah normaal gesproken de kinderen altijd gereed maakte voor school. "De leegheid in mijn leven wordt steeds groter. Ik mis mijn vrouw", zei Shah. De oudste zoon van Shah hield zich maandag groot, totdat zijn kleine broertje begon te huilen. Toen kwamen ook hem bij de tranen.

Hoewel de kinderen maandag naar school gingen, wordt er nog geen les gegeven. Er wordt eerst een ceremonie gehouden en de verwachting is dat de lessen later deze week worden hervat. De school was strengbeveiligd en voertuigen en de pers mochten niet in de buurt van de school komen. De Pakistaanse legerchef Raheel Sharif begroette de leerlingen bij binnenkomst.