Ebolavrees drijft cacaoprijs op
De prijs van cacao was ondanks een recordoogst al 3,5 jaar niet zo hoog als in september. De grondstof is duurder geworden omdat de markt bang is dat in cacaoproducerende landen als Ivoorkust en Ghana ebola uitbreekt. Dat meldt ABN AMRO in een donderdag gepubliceerd vooruitzicht op de grondstofprijzen.
Hoewel de cacaovoorraad door de goede oogst in het seizoen 2013-2014 groot is, kan een uitbraak van ebola de export danig in gevaar brengen. De markt anticipeert daar nu al op, waardoor de prijs omhoogschiet. Pas in de loop van volgend jaar zal de goede oogst in de prijsontwikkeling te zien zijn, zo verwachten de economen van de bank.
Ook de prijs van koffie en suiker staat relatief hoog. Dat komt doordat droge weersomstandigheden in Brazilië voor een daling in het aanbod zorgen, aangezien de oogsten in 2015 en 2016 door de droogte zullen tegenvallen. De graanprijzen dalen juist fors doordat het aanbod door goede oogsten de komende tijd fors gaat toenemen.
De olieprijzen staan momenteel op het laagste punt in vier jaar tijd, maar zullen ook volgend jaar en in 2016 nog niet gaan stijgen, voorziet ABN AMRO. Dat komt doordat de vraag naar olie daalt en er te veel wordt geproduceerd. De gevolgen daarvan voor de prijs overtreffen het stuwende effect van geopolitieke spanningen zoals die in Rusland en Oekraïne.
Edelmetalen zoals goud worden volgens jaar eveneens minder waard. De prijzen voor zilver en platina zijn daar een uitzondering op en herstellen zich volgend jaar, denkt ABN AMRO. De bank vindt dat de wereldeconomie zich beter herstelt dan de markten nu verwachten. Dankzij het economisch herstel neemt de industriële vraag naar edelmetalen en de vraag naar juwelen en auto's waarschijnlijk toe, aldus het economisch bureau van de bank.