Journalist doodgeschoten door leger in Myanmar

Het Myanmarese leger heeft een journalist doodgeschoten die vast zat na het verslaan van gevechten tussen de krijgsmacht en etnische Karen-rebellen. Dat blijkt uit een legerverklaring die de Myanmarese persraad vrijdag gepubliceerd heeft. Volgens de krijgsmacht was Aung Naing informant van een Karen-strijdgroep.

Aung Naing werd op 30 september gearresteerd bij een aanval van het leger bij Kyaikmaraw in de deelstaat Mon. Uit verhoor zou volgens de krijgsmacht blijken dat hij een informant was. De verslaggever werd doodgeschoten toen hij het geweer van een militair probeerde af te pakken bij een ontsnappingspoging, aldus het leger.

In de verklaring stond te lezen dat Aung Naing al op 4 oktober om het leven kwam. Zijn lichaam is in de buurt van een dorp begraven. Het is niet duidelijk waarom de informatie nu pas is vrijgegeven. De persraad heeft hier vragen over gesteld.

"Wij zijn ontstemd door dit nieuws", aldus persraadslid Zaw Thet Htway. "Of hij nou een journalist was of lid van een gewapende groepering, dit is een mensenrechtenschending. We moeten erachter komen wat daadwerkelijk is gebeurd."

Ondanks pogingen om tot een landelijk vredesverdrag te komen, hebben nog altijd gevechten plaats tussen regeringstroepen en gewapende etnische bewegingen in het oosten, noorden en zuidoosten van Myanmar. Er wordt onder meer gestreden in de deelstaten Karen, Shan en Kachin.