Federer ontsnapt miraculeus in Shanghai

Roger Federer heeft zich met hangen en wurgen geplaatst voor de derde ronde van het masterstoernooi van Shanghai. De als derde geplaatste Zwitser overleefde tegen de Argentijnse tennisser Leonardo Mayer vijf matchpoints en benutte zelf zijn eerste kans: 7-5, 3-6 en 7-6 (7).

Federer stijgt dankzij zijn overwinning van de derde naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Dat gaat ten koste van Rafael Nadal, die veel punten inlevert door zijn uitschakeling in de tweede ronde tegen Feliciano Lopez.

Mayer, die nooit eerder tegen Federer speelde, had de overwinning in de enerverende partij meerdere keren voor het grijpen. Zo liet hij bij een 5-4 voorsprong in de derde set op de service van de Zwitser twee matchpoints liggen en waren in de tiebreak zelfs drie matchpoints, waarvan een op eigen service, niet aan hem besteed. Federer bestrafte de Argentijn vervolgens voor zijn gemiste kansen door met een prachtige lob de partij te beslissen.

Federer speelt in de derde ronde tegen Roberto Bautista Agut. De als veertiende geplaatste Spanjaard won met 7-6 (1), 3-6 en 6-4 van de Canadees Vasek Pospisil.