Bart Chabot kan slecht maat houden

Bart Chabot vindt het erg moeilijk om maat te houden. "Ik ben een mateloos mens. Ik heb heel erg gedronken, in de tijd dat ik veel optrok met Herman Brood. Echt gedronken, echt", zegt de 60-jarige schrijver in het AD.

"Niet een fles wijn per dag, dat is peanuts. Whisky, vooral ook rum-cola. Dubbele rum-cola. Driedubbele rum, met een beetje cola", somt Chabot op. De schrijver nam zich na een alcoholvergiftiging voor om te minderen, maar dat lukte niet. "Ik was verslaafd. Ik werd heel inventief om toch voor elkaar te krijgen wat ik wilde: sterke drank drinken. Ik ging het verstoppen, op plekken waar ik mocht aannemen dat Yolanda niet ging kijken."

Zijn vrouw had er in 1993 genoeg van en stelde Chabot voor de keuze, stoppen met drinken of vertrekken. "Ze wilde geen alcoholist als vader van haar kinderen. Zij werkte fulltime, ik had de zorg over onze vier zoons. Dat was punt één. Punt twee was dat ze te veel van me hield om me naar de donder te zien gaan."

Chabot raakte twintig jaar geen druppel aan, maar drinkt sinds acht maanden weer af en toe een glaasje wijn. "Ik merk dat ik de laatste jaren toch wel veel onder spanning sta. Ik doe overal vrij laconiek over, maar ik merk het aan mezelf. En Yolanda weet ook: een glaasje wijn 's avonds helpt me ontspannen."

De schrijver kan naar eigen zeggen tegenwoordig beter maat houden. "Ik weet me nog goed te beheersen. Hoewel, Yolanda keek laatst naar een fles en merkte op dat ik alweer drie glazen ophad. Ik zei tegen haar: nee hoor, ze stoppen die flessen nu veel minder vol dan twintig jaar geleden."