Filemon Wesselink heeft 'autistisch trekje'

Filemon Wesselink vindt zichzelf wel een tikkeltje apart. "Ik heb zeker een autistisch trekje", zegt de presentator zaterdag in De Telegraaf. "Als ik de zaterdagkrant lees, lees ik hem letterlijk van voren naar achter, elk stuk." Ook kon hij tijdens zijn vakantie de Ronde van Italië niet kijken. "Ik heb alles opgenomen en teruggekeken."

Daarnaast heeft de kersverse vader nog wel meer neurotische trekjes. "Toen ik me vandaag ging aankleden voor dit interview, wilde ik per se een overhemd aan. Dat lag in de kamer waar mijn zoontje lag te slapen. Dan moet ik die kamer insluipen om dat overhemd te bemachtigen."

De 35-jarige Wesselink is naar eigen zeggen zeer gehecht aan orde en controle. "Mijn leven is zeer ongestructureerd en daarom heb ik structuur nodig om te kunnen functioneren. Programma's die ik maak, zijn soms het tegenovergestelde van orde, ik kom vaak in een wanorde terecht. Die tegenstrijdigheid beheerst mijn leven."

Perfectionistisch is misschien nog wel een betere term dan autistisch of neurotisch. "Dat is waarom mijn werk vaak niet bevredigend is", vertelt hij. "Ik heb nog nooit iets gemaakt waarvan ik denk: dit is het helemaal."

Toch is er voor Wesselink een lichtpuntje, namelijk het interview dat hij vorig jaar had met Mart Smeets voor zijn programma De Week van Filemon. "Ik moet zeggen dat de reportage over Mart Smeets voor mij dicht bij perfecte televisie komt."