Waterpolosters naar finale EK

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben zich geplaatst voor de finale van het EK. In Boedapest was de ploeg van Arno Havenga na strafworpen te sterk voor Italië. Na reguliere speeltijd stond het 8-8. In de finale neemt Oranje het zaterdag op tegen Spanje, dat eerder op donderdag gastland Hongarije met 9-8 versloeg.

Nederland begon sterk en kwam twee keer op voorsprong, maar moest daarna het initiatief aan Italië laten. In het tweede kwart kwamen de Italiaansen drie keer een doelpunt voor, maar had Oranje telkens een antwoord voor een 5-5 stand na twee kwarten.

Italië liep in de derde periode uit naar 7-5, maar door Lieke Klaassen en Nomi Stomphorst werd het opnieuw gelijk. Een lob van Federica Radicchi leek de wedstrijd te beslissen, maar Oranje toonde veerkracht. Keepster Debby Willems stopte een penalty, waarna Smit zeven seconden voor tijd uit een penalty voor 8-8 zorgde.

In de beslissende penaltyserie toonde Oranje opnieuw veerkracht. Smit en Vivian Sevenich misten namens Nederland, maar Willems stopte ook twee strafworpen. Amarens Genee benutte haar tweede penalty, waarna Roberta Bianconi op de lat schoot.

Nederland werd in het verleden vier keer Europees kampioen. De laatste winst dateert van 1993. In 2008 pakte Oranje de olympische titel.