Marijne: "Dit wordt een mooie uitdaging"

Met een glimlach van oor tot oor zat Sjoerd Marijne vrijdagochtend op zijn stoel in het Huis van de Sport in Nieuwegein. De Brabander was zojuist voorgesteld als de kersverse oefenmeester van de hockeyvrouwen. En daar is Marijne meer dan trots op.

"Ik wist al heel snel dat ik dit wilde", legt Marijne uit, die vrijdag nog naar Waterloo rijdt voor het EK met de mannen van Jong Oranje "Ik ben blij dat ik Max mag opvolgen. Hij heeft bijzonder goed werk verricht en dit wordt een mooie uitdaging."

Voor de veertigjarige Brabander wacht de komende tijd inderdaad een pittige uitdaging. Hij moet de succesvolle Max Caldas vervangen, de Oranjevrouwen wederom naar olympisch goud leiden en de nummer één positie behouden op de wereldranglijst. "Ik weet wat het doel is, maar ik denk daar niet zo over na. Ik ben vooral bezig met hoe ik die wil bereiken. Het enige wat ik kan doen, is mijn werk zo goed mogelijk uitvoeren. Nederland is de ploeg waarop gejaagd wordt, dat is moeilijker te verdedigen dan het jagen zelf."

"Ik richt me de komende week nog op het EK met Jong Oranje, waarna ik twee weken op vakantie ga. Dan ga ik pas goed met de speelsters praten en verdere invulling aan het programma geven."

Marijne begon in 2001 als coach van de mannen van MOP en was vervolgens oefenmeester van de mannen Tilburg, Amsterdam en Oranje Zwart. In de jaren heeft hij veel geleerd, zo vertelt hij. Hij stormt niet meer boos de kleedkamer uit, zoals hij vroeger nog wel eens kon doen.

"Sinds ik ben gaan coachen, heb ik cursussen gevolgd zodat ik me verder kon ontwikkelen. Bovendien heb ik altijd een personal- en performancecoach in mijn staf zitten. Zij begeleiden mij en analyseren mijn besprekingen. Daarnaast ben ik ouder geworden en daardoor ook rustiger. Ik ben een open persoon, kan emoties hebben. Maar ik heb geleerd deze meer te controleren. Dat is voor mij de belangrijkste verandering geweest in de afgelopen jaren."

De vader van vier jonge kinderen moest voor zijn nieuwe job ook zijn geliefde Den Bosch vaarwel zeggen, waar hij als jongen ook hockeyde. "Ze waren in eerste instantie teleurgesteld, maar ze zijn ook ontzettend blij voor me, ze weten wat mijn ambities zijn. Ik ben blij dat ze me dit gunnen. Het is niet makkelijk voor hen, zo kort voor de start van de competitie."