Belastingdienst oefent met nieuwe aangifte

De Belastingdienst gaat proberen het aangiftesysteem 'beter te laten aansluiten op de belevingswereld van mensen'. Daartoe voert de fiscus de komende maanden een proef uit met een nieuw systeem om inkomstenbelasting te doen. Het systeem is online in te vullen en niet langer op boxen maar op thema's ingedeeld, meldde het ministerie van Financiën donderdag.

Bij succes wil de Belastingdienst de online aangifte verder uitrollen, maar voorlopig oefent de fiscus op 'kleinschalige, beheerste wijze'. De proef wordt vooralsnog gehouden onder mensen die uitstel hebben aangevraagd voor de aangifte over 2013. Uitstellers hoeven niet mee te doen: deelname is op vrijwillige basis.

De online aangifte kan worden ingevuld via een eigen account op Mijn Belastingdienst en is alleen via DigiD toegankelijk. "Het aangifteprogramma is uitvoerig getest", bezweert de fiscus.

De Belastingdienst is bezig met een reorganisatie om de druk op de organisatie te verlichten. Zo focust de fiscus zich steeds meer op digitale dienstverlening. Ook heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) plannen gepresenteerd om de jaarlijkse deadline voor de aangifte op 1 april te schrappen. Dat zou de dienst, die in maart traditiegetrouw wordt overladen met aangiftes, wat moeten ontzien.