Spaargeld in kluis: alles weg

Een Amsterdams echtpaar is vorige week al hun spaargeld ter waarde van tachtigduizend euro kwijtgeraakt. Sinds de bankencrisis van 2011 bewaarden ze dat in een kluis, maar die namen inbrekers gewoon in z'n geheel mee toen de vrouw des huizes een halfuurtje weg was.

"Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan", zegt schrijfster Patricia Vlasman constant tegen zichzelf. Het verlies is extra zuur nu de baan van haar man op de tocht staat. Ze hebben moeite er geen ruzie over te gaan maken. "Soms denk ik: man, had de boel een beetje beter beveiligd, maar het heeft geen zin."

De woning op de eerste van een flat aan de Bijlmerdreef was volgens haar evenwel goed beveiligd. Toch wisten de dieven de deur uit het slot te rammen en de kluis mee te nemen, toen de vrouw haar zoontje uit school haalde. Ze maakten daarnaast drie computers en twee iPads buit. "Dat is heel jammer, maar het geld is echt vreselijk." De centen waren onder meer bedoeld voor de latere studiekosten van zoonlief.

Vlasman zegt dat ze de inbrekers vermoedelijk zelfs buiten nog is tegengekomen, toen ze de bestuurder van een wit busje groette. De politie heeft beelden van in de flat aanwezige beveiligingscamera's. Het echtpaar is echter verteld dat daar vanwege een gecrashte harddisk vooralsnog weinig mee kan worden gedaan.

In 2011 haalden ze het spaargeld van hun rekening. "We hoorden dat je het allemaal kwijt bent als er banken omvallen." Dat de staat ervoor garant zou hebben gestaan is ze blijkbaar ontgaan.

Vlasman probeert het verlies te relativeren. "Eerst hadden we geld dat we niet gebruikten, nu hebben we gewoon geen geld. Zoveel rationaliteit is moeilijk op te brengen."