Opstandige generaal wil parlement Libië vervangen

De opstandige generaal Khalifa Hifter en zijn medestanders eisen dat het Libische parlement het veld ruimt. Hifter, wiens troepen zondag het parlementsgebouw hebben bestormd, heeft een zestigkoppige grondwetgevende vergadering opgedragen de volksvertegenwoordiging te vervangen.

De huidige regering mag tot nader order aanblijven om de lopende zaken te behartigen, verklaarde Hifters bondgenoot generaal Mokhtar Farnana zondag op de Libische televisie. Farnana, die het bevel voert over de regeringstroepen in Tripoli, sprak tegen dat de aanval op het parlement neerkomt op een staatsgreep. Hifter en hij 'vechten namens het volk', hield hij vol.

''We delen de wereld mede dat het land niet een broedplaats of kweekvijver van terrorisme mag worden'', zei Farnana. Hij verscheen in uniform voor de camera, met op de achtergrond de Libische vlag.

Strijders van vermoedelijk de Al-Qaaqaa- en Sawaaq-milities, geestverwanten van Hifter, drongen zondagmiddag met veel geweld het parlementsgebouw in Tripoli binnen. De aanvallers ontvoerden een twintigtal parlementariërs en ambtenaren. Bij de aanval vielen een dode en negen gewonden, aldus de hoofdstedelijke ziekenhuizen.

Generaal Hifter nam vrijdag in de oostelijke stad Benghazi de wapens op tegen de interim-regering in Tripoli, die volgens hem islamisten te veel ruimte gunt. De interim-regering en het door islamisten gedomineerde parlement bestempelen Hifters offensief als een coup.

De gevechten tussen de troepen van Hifter en regeringsgezinde milities verplaatsten zich zondagavond naar de zuidrand van de hoofdstad. Onder meer langs de snelweg naar het vliegveld leveren de beide kampen slag.