KNZB introduceert alternatief zwemdiploma

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft dinsdag een eigen zwemdiploma geïntroduceerd. De bond heeft een eigen lesmethode ontwikkeld waarbij kinderen eerst de borstcrawl leren in plaats van de veiligere schoolslag.

De aankondiging van het nieuwe diploma leidde in september tot discussie welke methode beter zou zijn. Het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ), die achter de huidige ABC-diploma's zit, reageerde kritisch omdat borstcrawl veel minder lang vol te houden is. Kinderen zijn daarom minder zelfredzaam als ze te water raken.

Volgens de KNZB is het nieuwe diploma veel sneller te halen. Binnen tien maanden kunnen kinderen zwemmen op C-niveau, beweert de bond. Omdat schoolslag volgens de KNZB een te ingewikkelde slag zou zijn, gaan kinderen vaak niet door met zwemles na het behalen van hun A of B-diploma.

De lesmethode werd dinsdag in Den Haag gepresenteerd door algemeen directeur Jan Kossen en voormalig technisch directeur en zwemcoach Jacco Verhaeren, die nu bondscoach is in Australië.