Legerbaas zwaait militairen Mali-missie uit

Ongeveer 100 militairen vertrekken dinsdagavond vanaf vliegbasis Eindhoven naar Mali. De Nederlanders gaan in dat West-Afrikaanse land meedoen aan een VN-vredesmissie. De Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, zal hen voor vertrek toespreken.

De militairen van de land- en luchtmacht, marine en marechaussee zijn onderdeel van de hoofdmacht die inlichtingen gaat verzamelen en analyseren voor het militaire deel van de VN-operatie. Vorige week vertrok de eerste lichting van ruim 70 militairen al naar Mali.

In de afgelopen maanden waren er tientallen andere collega's in dat land, onder meer om bij de noordoostelijke stad Gao een kamp te bouwen. In totaal zullen er circa 450 Nederlanders aan de missie deelnemen. Onder hen zijn commando's, informatieanalisten, piloten van vier Apache-gevechtshelikopters en veel ondersteunend personeel. De meeste Nederlanders worden gelegerd in Gao, de rest in de hoofdstad Bamako. De Nederlandse missie duurt in elk geval tot eind volgend jaar.

Oud-minister Bert Koenders leidt de hele VN-missie Minusma. De vredesmacht zal bestaan uit 11.200 militairen uit zo'n 30 landen.

Legerbaas zwaait militairen Mali-missie uit
Legerbaas zwaait militairen Mali-missie uit (Foto: ANP)