[WK] Eerste goud ooit voor Djibouti

Djibouti heeft voor het eerst in de geschiedenis een medaille gewonnen op het wereldkampioenschap indoor. Ayanleh Souleiman wist op de 1500 meter met een indrukwekkende race iedereen voor te blijven en het goud te pakken. 

De 400 meter voor vrouwen was een prooi voor de Amerikaanse Francena McCorory, die zo haar eerste grote titel wist te pakken. Met een tijd van 51,12 seconden was ze ruim de beste. Namens Jamaica pakte Kaliese Spencer met 51,54 seconden de tweede plek, ruim een halve seconde voor de pas negentienjarige Shaunae Miller van de Bahama's. Joanna Atkins, de Amerikaanse die ten koste van de Nederlandse Lisanne de Witte in de finale werd gezet, werd kansloos laatste.

McCorory tijdens de wereldkampioenschappen outdoor 2013 in Moskou (Foto: Pro Shots/DPPI)
McCorory tijdens de wereldkampioenschappen outdoor 2013 in Moskou, waar ze zesde werd (Foto: Pro Shots/DPPI)

Bij het kogelstoten voor de vrouwen won Valerie Adams weinig verrassend de gouden medaille. De Nieuw-Zeelandse liet met 20,67 meter veruit de beste worp van het jaar noteren. Voor tweevoudig olympisch kampioene Adams is het, indoor en outdoor bij elkaar opgeteld, al de zevende wereldtitel. Met 19,94 meter was er zilver voor de Duitse Christina Schwanitz, zeventig centimeter voor Lijao Gong uit China.

Valerie Adams pakte haar zoveelste mondiale titel bij het kogelstoten (Foto: Pro Shots/Action Images)
Valerie Adams pakte haar zoveelste mondiale titel bij het kogelstoten (Foto: Pro Shots/Action Images)

Op de 1500 meter bij de mannen was er voor het eerst in de geschiedenis van het WK indoor een medaille voor Djibouti, en direct was het goud. Ayanleh Souleiman was vooraf de favoriet, maar leek door een gevecht met de Keniaan Bethwell Birgen veel kracht te verspelen in de beginfase. Hij bleef echter op kop lopen, en zodra de Ethiopiër Aman Wote met twee ronden te gaan een aanval plaatste versnelde Souleiman. Hij liet er niemand meer langs en won zo de wereldtitel, voor Wote en Abdalaati Iguider uit Marokko.

Souleiman zorgde in Sopot voor het eerste mondiale goud ooit voor Djibouti (Foto: Pro Shots/GEPA)
Souleiman zorgde in Sopot voor het eerste mondiale goud ooit voor Djibouti (Foto: Pro Shots/GEPA)