DigiD in risicogebieden per koerier bezorgd

Mensen die in een gebied wonen waar criminelen actief zijn die via de post persoonlijke gegevens proberen te achterhalen, krijgen hun DigiD de komende tijd per koerier thuisbezorgd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) besloten. Hij wil daarmee identiteitsfraude tegengaan.

Inwoners van Amsterdam-Zuidoost en Groningen krijgen te maken met de nieuwe maatregel, omdat daar al pogingen tot DigiD-fraude hebben plaatsgevonden. Criminelen stalen daar persoonlijke gegevens uit de post van mensen en vroegen vervolgens een DigiD aan. Zodra de code werd thuisbezorgd, haalden de criminelen die ook uit de post.

Behalve de bezorging per koerier wil Plasterk ook onveilige wachtwoorden van DigiD aanpakken. Nieuwe gebruikers van DigiD hebben al sinds januari te maken met strengere eisen, en vanaf mei moeten ook bestaande gebruikers een zwak wachtwoord aanpassen.

De minister wil dat mensen hun DigiD op termijn kunnen afhalen bij een uitgiftebalie. Vanaf volgend jaar wordt het huidige DigiD-stelstel helemaal vervangen als het aan Plasterk ligt. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de invoering van de zogenoemde DigiD-kaart, een pasje waarmee Nederlanders zich vanaf 2015 kunnen identificeren op internet.

Deskundigen uitten eerder deze week forse kritiek op het plan voor een nieuwe kaart. Die zou niet veiliger zijn dan het bestaande systeem en is bovendien erg duur. De ict-experts schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat Plasterk burgers een kaart opdringt waar geen enkele ervaring mee is en die miljarden kost.

Met DigiD kunnen mensen inloggen bij overheidsinstanties om online zaken te regelen zoals de aanvraag van huurtoeslag of een uitkering. Het DigiD wordt verkregen door deze aan te vragen via internet en een aantal persoonlijke gegevens in te vullen. DigiD stuurt vervolgens een activeringscode per post waarmee de DigiD geactiveerd wordt.