DigiD niet meer per post naar risicogebied

Inwoners van gebieden met meer kans op fraude moeten hun DigiD-wachtwoorden niet meer per post krijgen. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in een Kamerbrief.

Voor bewoners van zogenoemde risicogebieden wordt het aanvragen van DigiD hierdoor bewerkelijker, maar dat is volgens de minister in hun eigen belang omdat het zo ook betrouwbaarder wordt. De minister heeft Logius, de dienst waar de ict-activiteiten van de overheid zijn ondergebracht, gevraagd de kans op fraude verder te beperken.

De komende weken bekijkt Plasterk of de extra veiligheidsmaatregelen alleen in de risicogebieden nodig zijn of in heel Nederland moeten worden uitgerold. Ook bekijkt hij of andere maatregelen nodig zijn. Een van de opties is dat de wachtwoorden aan een balie moeten worden opgehaald, maar dat brengt volgens de minister forse kosten met zich mee.

Woensdag bleek dat het DigiD-account van zeker 150 Amsterdammers is gekaapt. Criminelen konden hierdoor uitkeringen op hun eigen rekening laten storten. In zes gevallen is dat volgens de minister daadwerkelijk gelukt. Plasterk benadrukt dat de fraude er niet toe heeft geleid dat toeslagen naar verkeerde rekeningen zijn overgemaakt omdat de fraude vroeg werd opgemerkt.

Het vermoeden bestaat dat de criminelen namens de slachtoffers nieuwe wachtwoorden hadden aangevraagd en die vervolgens uit de brievenbus hebben gevist. D66-Kamerlid Kees Verhoeven zei woensdag dat wachtwoorden voortaan aangetekend moeten worden verstuurd. Ondertussen wordt gewerkt aan de opvolger van DigiD, eID. Maar zolang dat er niet is wil Plasterk het huidige systeem verbeteren.