'Neparts trok jarenlang spoor van ellende'

Een man uit Huissen die zichzelf arts noemt blijkt al jaren een spoor van ellende te trekken zonder dat de inspectie ingreep. Dat concludeert De Telegraaf uit diverse getuigenissen van ex-patiënten en ex-medewerkers.

Justitie heeft in samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek geopend naar het Medisch Center Sanit van de arts en zijn vrouw, bleek vrijdag. De Telegraaf schreef toen dat de man een gezonde 65-jarige vrouw uit Arnhem had wijsgemaakt dat ze aan borstkanker leed.

De arts, Fred B., stuurde de vrouw naar China voor een ingreep waarbij 'kankerwerende matjes' in haar borsten werden ingebracht. Ook voerde hij enkele operaties uit aan haar hals en liet hij haar drankjes drinken. Voor dit alles bracht de arts 150 duizend euro in rekening. De man bleek echter geen bevoegdheid als arts te hebben. In de borsten van de vrouw bleek bovendien niks ingebracht.

Nu blijkt volgens de krant dat de arts meer mensen heeft uitgebuit en dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg lange tijd ondanks meldingen niet ingreep. Ex-werknemers van B. zeggen in de krant vorig jaar al bij de inspectie te hebben gemeld dat hun baas zich onterecht uitgeeft voor arts. "Maar ik heb nooit iets teruggehoord van de inspectie. Als eerder was opgetreden, dan was deze vrouw nooit onnodig geopereerd", zegt een van hen.

Een weduwe zegt in de krant dat ze ruim 170 duizend euro betaalde voor enkele chemokuren in Bangkok voor haar man, een leukemiepatiënt die door echte artsen al was opgegeven. Maar B. stelde dat hij nog te redden was. "We grepen deze laatste strohalm met beide handen aan."

Een deel van de behandeling moest de weduwe contant betalen. Toen de neparts voorstelde haar man nog een chemokuur te laten ondergaan van vijftigduizend euro, uitte de vrouw haar twijfels omdat hij er alleen maar zieker van werd. De neparts zou haar toen hebben toegebeten dat ze uit was op de erfenis en hem zo snel mogelijk dood wenste.

Een voormalig stagiaire zegt in de krant dat medewerkers in wellnescentra van de arts instructies kregen om goedkope crème uit Thailand in dure merkpotjes te stoppen. Ook hoorden ze dat Thaise masseuses in de wellnescentra mannelijke klanten een 'happy ending' moesten aanbieden. Toen stagiaires dit aan B. meldden, zouden ze een scheldkanonnade over zich heen hebben gekregen.

B. kreeg eerder bekendheid als adviseur van toenmalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers. De neparts zou de architect zijn geweest van een lawine aan financiële problemen waar de club mee kampte. In 2006 zou B. al zijn opgevallen toen hij bij honderd kinderen op de basisschool van zijn kinderen hoofdluizen constateerde en een middeltje aanbood om die te bestrijden. De schooldirecteur belde de GGD, die bij slechts twintig kinderen hoofdluizen zag. Een deel van die kinderen was door B. juist luisvrij verklaard.