Humphries pakt alsnog bobgoud, Kamphuis vierde

De Canadese Kaillie Humphries heeft in de laatste run alsnog het goud gepakt in het bobsleeën. De Canadese kende een goede run, maar ze heeft het goud vooral te danken aan een dramatische run van Elana Meyers, die aan de leiding lag.

Na drie runs had de Amerikaanse Meyers samen met remster Lauryn Williams een voorsprong van 0,11 seconden op de titelhouders Humphries en Heather Moyes. In de laatste run ging Meyers echter bijzonder slecht naar beneden. Vanwege haar snelle start was het nog wel de gedeeld derde tijd van de vierde run, maar het goud moest ze, na vanaf run één aan de leiding te hebben gestaan, laten aan de Canadese. Het brons ging zoals verwacht naar Jamie Greubel uit de Verenigde Staten.

Esmé Kamphuis slaagde er verrassend in om het toernooi af te sluiten met de vierde plek, het beste resultaat wat ooit door een Nederlandse bob is gehaald op de Olympische Spelen. Samen met remster Judith Vis kwam de dertigjarige Kamphuis zelfs tot de tweede tijd van de laatste run, slechts 0,11 seconden langzamer dan Humphries.

Met haar prestatie haalde Kamphuis de Duitse Sandra Kiriasis in, die 0,02 seconden toe moest geven op de Nederlandse. Voor Kiriasis kwam er een einde aan een ongelooflijke carrière. Ze won de olympische titel in 2006, vier jaar na haar zilveren medaille in Salt Lake City. In 2005, 2007 en 2008 won ze de wereldtitel en tussen 2003 en 2011 won ze de World Cup maar liefst acht keer op rij, een absoluut record.