Economie eurozone groeit met 0,3 procent

De economie in de eurozone is het laatste kwartaal van 2013 gegroeid met 0,3 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In de gehele Europese Unie was de groei van het bruto binnenlands product (bbp) 0,4 procent. In vergelijking met eind 2012 groeide de economie in de eurozone met 0,5 procent en in de Europese Unie met een procent.

Over heel 2013 was nog wel een lichte krimp van 0,4 procent te zien in de eurozone, De EU-economie groeide juist, met 0,1 procent.

Vrijdagochtend maakte het CBS al bekend dat de Nederlandse economie de laatste drie maanden van 2013 groeide met 0,7 procent. Daarmee troeft Nederland Duitsland en Frankrijk af, die met respectievelijke 0,4 en 0,3 procent groeiden. De Italiaanse economie groeide met 0,1 procent.

Roemenië was met 1,7 procent de grootste stijger in de EU, gevolgd door Tsjechië met 1,6 procent en Litouwen met 1,2 procent. Nederland stond op een gedeelde vierde plaats met Groot-Brittannië en Letland. Grootste daler was Cyprus, met een krimp van een procent.

De Nederlandse economie deed het eind 2013 relatief goed door een groei in investeringen van meer dan vijf procent. Ook de uitvoer steeg, met 0,4 procent. Wel waren er achtduizend banen minder. Over heel 2013 kromp de Nederlandse economie met 0,8 procent.

In Frankrijk, de tweede economie van de eurozone, was de groei lager dan in Nederland. Lagere bedrijfsvoorraden dempten de groei. De Fransen consumeerden wel een half procent meer dan een kwartaal eerder, terwijl de consumentenbestedingen in Nederland met 0,8 procent daalden.

De Duitse economie groeide door sterke exportcijfers, maar ook in Duitsland liepen de consumentenbestedingen terug. Hoewel Nederland Duitsland in het vierde kwartaal overtrof waren de Duitsers over heel 2013 stabieler, met een groei van 0,4 procent.