Rutte gaat gamen bij NFI

Premier Mark Rutte maakt volgende week kennis met een game waarin spelers een kernincident kunnen onderzoeken. Als voorzitter van de nucleaire top van eind maart in Den Haag brengt hij maandag een bezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Het spel dat aan de minister-president wordt gedemonstreerd wordt gebruikt om hulpdiensten te trainen die als eerste ter plaatse zijn bij een nucleair of radiologisch ongeluk. De game moet het 'forensisch bewustzijn' vergroten zodat hulpverleners geen sporen vernietigen.

Rutte wordt bij zijn bezoek ook bijgepraat over een internationaal programma dat het instituut ontwikkelde na de vorige Nuclear Security Summit in 2010 in Washington. Het programma moet nucleaire en forensische wetenschap dichter bij elkaar brengen en wordt tijdens de top gepresenteerd.

Nucleair forensisch onderzoek richt zich tot nu toe voornamelijk op het achterhalen van de herkomst van nucleair materiaal. Het verzamelen van informatie over wat er is gebeurd en wie erbij betrokken waren is volgens het NFI minstens zo belangrijk. Het Haagse instituut kan die informatie met sporenonderzoek achterhalen.