Showbizzvolk wil einde dolfijnenjacht

Een groep Amerikaanse beroemdheden, onder wie Russell Simmons en Cher, wil dat er een einde komt aan de jacht op dolfijnen in de Japanse vissersplaats Taiji. Ze willen dat president Barack Obama wacht met het tekenen van een internationaal handelsverdrag tot Japan een einde heeft gemaakt aan het vangen en slachten van dolfijnen in Taiji.

In een brief namens tientallen filmsterren vraagt hiphopproducent Simmons de Amerikaanse ambassadeur in Japan, Caroline Kennedy, om hulp. De dochter van JFK zou Obama moeten aansporen om het Trans-Pacific Partnership-verdrag niet te tekenen voor de dolfijnenjacht in Taiji is verboden. Naast Simmons en Cher staan onder anderen Sean Penn, Susan Sarandon, Jennifer Hudson, Gwyneth Paltrow en Charlize Theron achter de actie.

Simmons zegt in de brief dat de ondertekenaars niet per se tegen het verdrag zijn, maar dat het stoppen van de dolfijnenjacht ter sprake moet worden gebracht bij onderhandelingen. De traditionele jacht op dolfijnen kwam in het nieuws door de documentaire The Cove uit 2009. In de film is te zien hoe de beesten door vissers in een baai worden gelokt en worden geharpoeneerd.

Japan heeft nog niet gereageerd op de showbizzwensen, maar vermoedelijk heeft het land er geen enkele boodschap aan.