Rutten: "Guus belde, niet over Oranje"

Fred Rutten (51) wacht nog op een nieuwe club. De werkloze trainer kreeg wel diverse aanbiedingen. Een rol als assistent-bondscoach ziet hij niet zitten. Rutten was vorig seizoen nog werkzaam bij Vitesse, maar vertrok in de zomer.

Peter Bosz werd aangesteld als zijn opvolger. Sinds het afscheid bij de huidige nummer twee in de Eredivisie wacht Rutten op een nieuwe baan. "Het gaat om het perspectief", zei de ex-coach van FC Twente, PSV en Schalke 04 tegen de NOS.

"Als een club niet bij Guus Hiddink past of bij Louis van Gaal past, dan stappen ze er niet in", aldus Rutten, die werd genoemd als kandidaat om assistent te worden van Hiddink, wanneer de Achterhoeker bondscoach wordt van het Nederlands elftal. "Dat is niet mijn ambitie. Guus heeft wel gebeld, maar dat ging niet daarover."

De prestaties van Vitesse verbazen Rutten niet. De Arnhemmers gingen als nummer twee de winterstop in, met evenveel punten als koploper Ajax. Dat Vitesse dit seizoen veel beter en ook aantrekkelijker speelt dan onder leiding van Rutten, vindt de voorganger van Bosz niet helemaal opgaan.

"Als we in de winterstop Kelvin Leerdam erbij hadden gekregen, dan hadden we tot het einde meegedaan. Ik heb zelf aangegeven bij Merab (Jordania, red.) dat ik één jaar wel genoeg vond. Ik ben ook een voorstander van de Hollandse School, maar daar moet je wel een blokje bij opdoen, namelijk fysiek. Anders wordt het heel moeilijk, zeker internationaal", aldus Rutten, die met Vitesse als vierde eindigde vorig seizoen.

De werkzoekende coach ziet mogelijkheden voor Nederlandse teams. "De rest van Europa gaat vóóruit. Als je naar de Europese prestaties kijkt, scoort Ajax een dikke voldoende. Maar voor de rest is het heel moeilijk. Die fysieke achterstand, daar kun je op trainen. Misschien hobbelen we in Nederland te veel aan achter de methode van Raymond Verheijen aan. Ik denk dat je winst kunt halen uit het aantal keren dat je traint."