Duitsland: spionagediensten wisselen kennis uit

De Duitse buitenlandse inlichtingendienst heeft zaterdag bevestigd dat er geregeld technologische ontwikkelingen worden besproken met andere inlichtingendiensten. Een woordvoerder van de Bundesnachrichtendienst (BND) ontkent echter dat er pogingen zijn gedaan de wet te omzeilen, zodat er gebruik gemaakt kon worden van technologieën die zijn ontwikkeld door de Britse inlichtingendienst GCHQ.

Vrijdag meldde de Britse krant The Guardian dat de inlichtingendiensten van diverse Europese landen nauw samen hebben gewerkt met GCHQ om op grote schaal inlichtingen te kunnen vergaren. Ook de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zouden hebben samengewerkt met de Britse dienst.

The Guardian baseert zich op documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden. In een van de stukken zou te lezen zijn dat de BND in 2008 advies heeft gekregen van GCHQ over de 'hervorming of andere interpretatie van de zeer strikte afluisterwetgeving in Duitsland'.

Een woordvoerder van de BND zei dat de gesprekken vooral gingen over technische vraagstukken en niet over juridische kwesties. Bovendien zouden de technische vraagstukken vooral betrekking hebben op voorgestelde hervormingen van de afluisterwetgeving die uiteindelijk nooit werden doorgevoerd.