Kamermeerderheid eist harde taal richting VS

De Tweede Kamer wil dat Nederland de Verenigde Staten steviger aanspreekt op het afluisteren van telefoongesprekken. Naast oppositiepartijen SP, CDA, D66 en GroenLinks vindt ook de PvdA de kabinetsreactie tot nu toe te zwak. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.

Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt is het niet genoeg om de VS alleen om opheldering te vragen. "We moeten ook onze afkeuring laten blijken", vindt hij. Ook in Europees verband zou een vuist gemaakt moeten worden tegen de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, stelt Recourt.

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil ook dat de Europese landen zich gezamenlijk uitspreken. "We moeten niet alleen zeggen dat het onacceptabel is maar dat ook laten zien", zegt hij tegenover de NOS.

Eerder op de dag eiste CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt al openheid over wie de NSA allemaal heeft afgeluisterd. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kreeg woensdag de bevestiging dat de NSA vorig jaar inderdaad gegevens onderschepte over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. Omtzigt denkt dat sprake is van gerichte afluisterpraktijken.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat Plasterk 'achteroverleunt'. De D66'er wil dat er een zogeheten no-spy agreement wordt gesloten met de VS.