Rome noch Vaticaan willen nazi begraven

Rome en het Vaticaan weigeren de Duitse oorlogsmisdadiger en voormalige SS'er Erich Priebke een begrafenis. Priebke, die in huisarrest een levenslange gevangenisstraf uitzat voor zijn aandeel in het bloedbad in de Ardeatijnse grotten in Rome, overleed vrijdag op 100-jarige leeftijd.

De burgemeester en politiecommandant van Rome en de rechterhand van de paus zijn eensgezind in hun afwijzing van Priebke's verzoek. Voor het stoffelijk overschot van de veroordeelde oorlogsmisdadiger is in de stad waar hij in 1944 een executie van gijzelaars op touw zette en eigenhandig twee van hen doodschoot, geen plaats. De vergeldingsactie voor een aanval van partizanen is een van de bloedigste misdaden die tijdens de Duitse bezetting van Italië zijn gepleegd.

Priebke week na de oorlog uit naar Argentinië en leefde daar jarenlang een zorgeloos leven. In de jaren negentig werd hij echter opgespoord, uitgeleverd aan Italië en daar veroordeeld.

Paus Franciscus' vicaris-generaal in het bisdom Rome, Agosto Vallini, heeft de kerken in de Italiaanse hoofdstad verboden een uitvaart voor Priebke te verzorgen. Het bisdom heeft Priebke's advocaat, Paolo Giachini, voorgesteld bij hem thuis een begrafenisceremonie te houden. Priebke verbleef daar de laatste jaren onder huisarrest. Maar Giachini eist een besloten uitvaartmis in een kerk.