Israël wil antwoord VS op 'Syrische misdaden'

Leden van het Israëlische kabinet hebben zondag aangedrongen op een antwoord op de berichten over een gifgasaanval in Syrië. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de aanval een 'verschrikkelijke misdaad' en wil dat er onder leiding van de Verenigde Staten actie wordt ondernomen. "Deze situatie kan niet voortduren", aldus Netanyahu.

Volgens de Israëlische minister van justitie Tzipi Livni zou actie van de VS helpen bij het ontmoedigen van het verdere gebruik van chemische wapens. Tegelijkertijd hebben dergelijke acties wel gevolgen voor de Israëlische staatsveiligheid, aldus Livni.

Minister van inlichtingen Yuval Steinitz zei op de Israëlische legerradio eveneens dat de gifgasaanval actie vereist. Hij meent dat de kans dat Syrië een aanval uitvoert op Israël als vergelding voor Amerikaans ingrijpen klein is, maar dat het Israëlische leger zich moet wel voorbereiden op een dergelijke situatie.

Netanyahu noch de andere ministers hebben gezegd op wat voor manier er moet worden ingegrepen. De VS beraden zich nog op een militair ingrijpen.