Hartstichting vreest voor reanimatiekunsten agenten
De Hartstichting vreest dat de eerste hulp aan burgers die een hartstilstand krijgen gevaar loopt doordat agenten steeds vaker geen reanimatiecursus meer zouden krijgen. "Men moet ervan op aan kunnen dat een agent kan en gaat reanimeren bij een hartstilstand", zegt directeur van de Hartstichting Floris Italianer donderdag.
De stichting reageert hiermee op berichten die in de media zouden zijn verschenen, waarin staat dat steeds meer politiechefs door nieuwe interne regels de verplichte reanimatiecursus voor agenten laten schieten. "Diploma's verlopen hierdoor en de eerste hulp aan burgers die op straat of thuis een hartstilstand krijgen loopt hiermee gevaar", aldus de stichting.
Sinds de vorming van de nationale politie zijn de reanimatiecursussen voor agenten Europees aanbesteed, waardoor die cursussen op slechts twee plekken in het land worden aangeboden, aldus de stichting. "Agenten zijn vaak als eerste ter plaatse bij een hartstilstand. Het kan niet zo zijn dat mensenlevens in gevaar worden gebracht door Europese aanbestedingen", zegt Italianer.
De overlevingskans voor mensen is volgens de stichting het grootste wanneer binnen zes minuten na een hartstilstand juist wordt gehandeld. Elke week krijgen driehonderd Nederlanders buiten zorginstellingen een hartstilstand, wat vijftien- tot zestienduizend slachtoffers per jaar inhoudt, aldus de stichting.