[Tour] Ten Dam had vooraf getekend voor topklassering

Voor Laurens ten Dam verliep de achtste etappe van de Tour de France zaterdag boven verwachting. De 32-jarige coureur van Belkin kon in de eerste bergrit met de besten mee en kwam achter ploeggenoot Bauke Mollema als vijfde over de meet in Ax-3-Domaines. "Als je vanochtend tegen mij had gezegd dat ik vijfde zou worden, had ik daar natuurlijk voor getekend."

De Brit Chris Froome toonde zich een klasse apart. Ten Dam baalde van zijn onfortuinlijke positie in het uitgedunde peloton toen de Sky-renner zijn demarrage inzette. "Op het moment dat ik moest lossen, zat Joaquim Rodriguez voor me en die stopte gewoon bijna", sprak Ten Dam tegen de NOS.

Ten Dam wist echter vrij snel weer in zijn ritme te komen. "Contador zat voor me en daar ben ik heel steady naartoe gereden", zegt hij. "Daarna ging ik op jacht naar Valverde, maar die kreeg ik net niet te pakken. Vervolgens hoorde ik dat Bauke eraan kwam en heb ik op hem gewacht. In de laatste kilometer heb ik er nog even een snok aan gegeven."

Opvallend was dat Ten Dam in eerste instantie niet wachtte op Mollema, die een moeizaam begin van de slotklim kende. "Er was wat verwarring. Nico Verhoeven (ploegleider, red.) riep continu dat ik door moest rijden. Misschien was het beter geweest als ik meteen had gewacht. Maar ik voelde me heel goed vandaag."

Met zijn huidige vijfde plaats in het algemeen klassement is Ten Dam plots een man om rekening mee te houden. Toch weigert hij zichzelf al rijk te rekenen. "Parijs is nog ver. Vooral de derde week is loodzwaar. We hebben pas een bergrit gehad, er komen er nog een stuk of zeven."