Tour van start met sprintersetappe

De honderdste Tour de France gaat vandaag niet zoals gebruikelijk van start met een proloog, maar met een rit in lijn. Na 213 kilometer wordt in finishplaats Bastia op Corsica een massasprint verwacht. Daardoor is het voor de sprinters de uitgelezen kans om een keer de gele trui te veroveren.

Volgens parcoursbouwer Jean François Pescheux is het zelfs de eerste keer sinds 1966 dat de Tour met een sprintersetappe begint. Hij noemt de rit 'de makkelijkste op Corsica'. Mark Cavendish en Peter Sagan zijn enkele van de mannen die al aankondigden het geel te begeren.

Echt vlak is de eerste van drie ritten op Corsica, het eiland was het enige stukje van Frankrijk dat nog nooit door de Tour was aangedaan, niet. Vanuit Porto-Vecchio wordt eerst koers gezet naar de zuidelijke punt van het eiland, daarna wordt langs de oostkust de weg naar het noorden ingezet.

De bochtige wegen langs de kust kunnen nog wel problemen veroorzaken voor het nerveuze peloton. Valpartijen zijn dan ook zeker niet uit te sluiten.

Onderweg staat na ruim 45 kilometer de enige officiële beklimming van de dag op het programma. De Côte de Sotta is 147 meter hoog en is een klim van de vierde categorie. De man die daar als eerste bovenkomt krijgt aan het einde van de dag de bolletjestrui om de schouders gehangen.