'Raboploeg wilde met machine doping verdoezelen'

De leiding van de Rabobankploeg heeft in 2007 een bloedmachine aangeschaft, waardoor positieve renners niet tegen de lamp zouden lopen. Dat stelt NRC Handelsblad op basis van onderzoek. De bloedmachine werd ook gebruikt door dopingcontroleurs van de internationale wielerunie UCI.

De bloedmachine Sysmex XE-2100 kan het aantal jonge rode bloedlichaampjes en de hoeveelheid hemoglobine in het bloed onderzoeken. Met de machine kon de voormalige Raboploeg volgens de krant zien of renners gepakt zouden worden bij een dopingtest.

Ploegarts Geert Leinders en de Deense wielrenner Michael Rasmussen, die later het geel zou pakken in de Tour de France, zouden in het voorjaar van 2007 met de machine hebben geëxperimenteerd.

Ploegleider Theo de Rooij had volgens de krant het aankoopbedrag van de machine, zo'n 75.000 euro, keurig gemeld aan de Rabobank onder het kopje 'antidoping'. Volgens De Rooij was het 'analyseapparaat' nodig voor een 'verhoging van tussentijdse interne bloedonderzoeken'.

De Rooij ontkende in maart voor het gerechtshof dat hij wist van dopingpraktijken binnen de ploeg van Rabobank. Leinders beroept zich op zijn medisch beroepsgeheim. Het duo wilde tegenover NRC niet reageren.