Turkse premier Erdogan blijft keihard

De Turkse regering zal niet toegeven aan de demonstranten. "Wij zullen niet toestaan dat een minderheid de meerderheid gaat dicteren", aldus premier Recep Tayyip Erdogan donderdag op een persconferentie in Tunis, de hoofdstad van Tunesië. Erdogan bezocht dat land de afgelopen dagen.

Erdogan stelde dat er onder de demonstranten in zijn land extremisten zijn die betrokken zijn bij terrorisme en aanhangers zijn van terroristische organisaties. Er zijn inmiddels zeven buitenlanders die deelnamen aan de protesten opgepakt, aldus de eerste minister. De premier stelde verder dat het plan om het park op het Taksimplein in Istanbul plaats te laten maken voor onder andere een supermarkt, door zal gaan. Dit voornemen vormde de aanleiding voor de massale protesten die inmiddels in tientallen steden van Turkije hun zevende dag in gaan.

"Het project respecteert de geschiedenis, de cultuur en het milieu. We beschermen de rechten van de meerderheid en het behoud van de schoonheid van Istanbul", aldus de premier. Hij betichtte de tegenstanders van het project van 'kwader trouw'. De eerste minister erkende wel dat er onder degenen die protesteren ook mensen zijn die opkomen voor milieubelangen. Die sloot hij uit van de 'onruststokers'.

In de afgelopen dagen namen vicepremier Bulent Arinc en president Abdullah Gül een welwillender houding in ten aanzien van de demonstranten. Die keren zich op hun beurt steeds fanatieker tegen het autoritaire regime van Erdogan en zijn AK-partij.