Cannes inspireert Alex van Warmerdam

Alex van Warmerdam heeft het naar zijn zin op het filmfestival van Cannes. "Het inspireert me om door te gaan, om nieuwe films te maken", zegt de Nederlandse regisseur in het interviewprogramma van het festival.

Zijn drama Borgman is de eerste Nederlandse film in 38 jaar in de officiële selectie van het festival. De 60-jarige Van Warmerdam voelt zich een klein beetje een vertegenwoordiger van Nederland. "Ik ben geen patriot, maar in mijn achterhoofd voel ik me zoiets", lacht de regisseur.

Borgman gaat over een man, gespeeld door Jan Bijvoet, die aanklopt bij een villa van een gezin. Het personage is een vreemd figuur, die misschien wel eens de duivel zou kunnen zijn. Inhoudelijk wil de regisseur niet veel kwijt over de film. "Het voelt voor mij als een vreemde film van iemand anders. Ik moet een paar jaar wachten om er iets over te kunnen zeggen."

Ook Bijvoet laat veel in het midden, hij laat niets los over wat voor een figuur zijn personage is. "Het is goed dat het publiek zelf bepaalt hoe ze het personage moet interpreteren", aldus de Vlaamse acteur. "Je hoeft niet alles uit te leggen, dat zou heel saai zijn. Je moet je eigen verhaal maken."

Borgman speelt zich af in de zomer, waardoor de grimmige scènes in schril contrast staan met het zonnige weer. "Dat heb ik van Hitchcock gestolen", aldus de regisseur over de film Spellbound, waarvoor Salvador Dalí een droomsequentie maakte. "Hitchcock vond het gek dat enge scènes zich altijd in het donker afspelen. Toen ik hiermee begon dacht ik: dit moet in de zomer worden opgenomen."

Annet Malherbe speelt ook een rol in Borgman. Ze was aanwezig voor de fotoshoot van het festival, maar was niet aanwezig bij de persconferentie. De Nederlandse film beleeft zondagavond zijn wereldpremière in Cannes. De film draait vanaf 29 augustus in de Nederlandse bioscopen. Zaterdag wordt bekend of Borgman in de prijzen is gevallen.