Film Van Warmerdam dingt mee naar Gouden Palm

Voor het eerst sinds 1975 dingt een Nederlandse film mee naar de Gouden Palm, de hoogste prijs op het filmfestival van Cannes, dat woensdag wordt geopend. De film Borgman van Alex van Warmerdam moet het in de officiële competitie opnemen tegen 19 andere producties.

In 1975 was Mariken van Nieumeghen van Jos Stelling kandidaat voor de Gouden Palm, maar de in Utrecht geboren regisseur moest de eer laten aan zijn Algerijnse collega Mohammed Lakhdar-Hamina.

De jury staat dit jaar onder leiding van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg. Tot de andere kandidaten voor de Gouden Palm behoren Jeune et Jolie van de Franse regisseur François Ozon, Behind the Candelabra van de Amerikaan Steven Soderbergh en La Venusà la Fourrure van Pools-Franse regisseur Roman Polanski. Ook de Amerikaan Jim Jarmusch (Only Lovers Left Alive) en zijn landgenoten, de gebroeders Ethan en Joel Coen (Inside Llewyn Davis), maken kans.

Het 66e festival wordt geopend met de film The Great Gatsby van de Australische regisseur Baz Luhrmann, een nieuwe bewerking van het beroemde boek van de Amerikaan F. Scott Fitzgerald. Op zondag 26 mei wordt bekend of Borgman de Gouden Palm heeft gewonnen.

Film Van Warmerdam dingt mee naar Gouden Palm
Film Van Warmerdam dingt mee naar Gouden Palm (Foto: ANP)