Voedsel op vrijmarkten vaak bedorven

De kans dat er iets niet in orde is met etenswaren die tijdens Koninginnedag op de vrijmarkten kunnen worden gekocht is aanzienlijk. Vorig jaar bleek dat de helft van de gecontroleerde straatverkopers zijn zaken niet op orde had, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag.

Ten onrechte wordt volgens de toezichthouder weleens gedacht dat op een 'vrijmarkt' alles is toegestaan. De inspecteurs deelden vorig jaar 62 waarschuwingen uit aan verkopers van vlees, vis, salades of zuivel. Zij moesten hun waren alsnog in de koeling leggen of verder verhitten.

Nog eens 23 straatverkopers moesten hun eten weggooien omdat het niet was gekoeld. Zij kregen boetes van 525 tot 1050 euro. In elf gevallen spoten de inspecteurs blauwe kleurstof over het voedsel om het onverkoopbaar te maken.

Om te voorkomen dat het feest rond de troonswisseling wordt ontsierd door bedorven vlees, geeft de toezichthouder consumenten enkele tips mee. Zo zouden ze er goed aan doen om na te gaan of in de kraam stromend water en zeep aanwezig is. Ook mag er geen vuil in het eten waaien en moeten omstanders en dieren het niet aan kunnen raken. Bederfelijk voedsel moet gekoeld worden bewaard en warm eten moet voldoende warm worden gehouden. Eten hoort verder niet op de grond te staan.