'Geloof in god goed tegen geestesziekten'

Hoewel het niet in het gezaghebbende diagnostische handboek DSM IV is opgenomen, is het geloof in een god volgens sommigen een geestesziekte. Of dat nou correct is of niet, volgens Amerikaans onderzoek is het geloof in een god erg voordelig bij de behandeling van erkende geestesziekten.

Ze onderzochten 159 patiënten aan het begin van hun behandeling, en nogmaals aan het eind. Daarbij peilden zo ook naar het geloof in 'een hogere macht'. Onderzoeker David Rosmarin van Harvard University concludeerde: "Ons onderzoek impliceert dat mensen met een gemiddeld tot sterk geloof in een hogere macht significant beter reageren op psychiatrische behandeling dan degenen zonder dat geloof."

Overigens dient opgemerkt te worden dat het hiervoor niet nodig is om je bij enige religie aan te sluiten. Volgens de onderzoekers zagen mensen die wel geloofden in een hogere macht, maar zich niet tot een bepaalde religie rekenden, dezelfde voordelen als mensen die wél bij een religie zitten.

Alleen mensen zonder geloof in een god of met slechts een 'gering' geloof in god trekken aan het korte eind: zij hadden twee keer zoveel kans om onsuccesvol behandeld te worden.