Meeste Nederlanders willen Eerste Kamer houden

De meeste Nederlanders zijn tegen het afschaffen van de Eerste Kamer. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Van de ondervraagden vindt slechts een kwart dat de senaat beter kan worden opgedoekt. Wel vindt 63 procent van de Nederlanders dat in de Eerste Kamer politieke overwegingen geen rol zouden mogen spelen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei deze week in een interview met De Telegraaf dat de senaat zou moeten worden afgeschaft als hij om politieke redenen het kabinet steeds dwarsboomt. Het kabinet van VVD en PvdA heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en moet daardoor steeds weer op zoek naar de steun van andere partijen.

Van de ondervraagden vindt 62 procent dat de Eerste Kamer een belangrijke functie heeft in ons staatsbestel. Dat de senaat zich alleen zou moeten buigen over de kwaliteit van de wetgeving en zich verre moet houden van partijpolitiek leeft het sterkst bij de kiezers van Zijlstra's eigen partij. Driekwart van de VVD-stemmers is het met hem eens. Bij coalitiepartij PvdA ligt dat met 64 procent iets lager.

De grootste voorstanders van een politieke Eerste Kamer zijn te vinden onder de aanhangers van de SP. 47 procent van de SP-stemmers vindt dat de senaat politieke overwegingen mag laten meespelen. Bij PVV, CDA en 50Plus ligt dat percentage op of iets boven de 35.