Franciscus 'man van de armen'

Toen het bij hem begon te dagen dat hij de nieuwe paus zou worden, was de naam die meteen bij hem opkwam die van Franciscus, de heilige uit Assisi die zich inzette voor de vrede en de armen. Dat heeft paus Franciscus zaterdag tijdens een speciale kennismaking met duizenden journalisten, mediapersoneel en gasten gezegd.

Franciscus vertelde dat zijn vriend de Braziliaanse kardinaal Claudio Hummes hem troostte toen het er 'gevaarlijk' naar uit ging zien dat hij bij de stemming in het conclaaf de vereiste tweederdemeerderheid zou halen. "Hij omhelsde mij. Hij kuste mij. Hij zei, vergeet de armen niet", zei de paus. "En zo kwam in mij hart de naam van Franciscus van Assisi op: de man van de armen, de man van de vrede, de man die liefde en zorg had voor de schepping (...) de arme man die een arme kerk wilde".

De paus grapte dat sommige kardinalen andere namen hadden voorgesteld, zoals Adrianus, naar een kerkelijke hervormer, een verwijzing naar de noodzaak om de bezem te halen door de Vaticaanse bureaucratie. Een ander kwam met Clementius XV op de proppen, als tegenhanger voor Clementius XIV, die de jezuïeten onder de knoet hield.