Lieke van Lexmond kan dagen zonder water

Lieke van Lexmond heeft veel geleerd toen ze voor Mensen in Nood naar Ethiopië ging. Ze moest het dagen stellen zonder water. "Maar ik ben de laatste die dan zal zeuren omdat dat niet aanwezig is", zegt Van Lexmond voor de camera van Novum Nieuws.

"Je slaapt natuurlijk bij de bevolking, helemaal in het zuiden waar mensen echt niks hebben. Waar ze de hele dag wandelen om water te zoeken", vertelt Lieke, die vereerd was dat ze bij de mensen mocht logeren. "Maar dan lig je natuurlijk gewoon in een lemen hut op de grond, en heb je een paar dagen totaal geen water en kun je niet douchen."

Ook heeft de 30-jarige actrice veel opgestoken van de verbondenheid die ze voelde. "We leven in Nederland in een maatschappij waar iedereen individu is en daar is iedereen samen", aldus Lieke. "Want als individu ben je daar niets en ben je eigenlijk opgegeven. Dus de saamhorigheid is enorm. En dat was wel heel leerzaam en heel mooi om te beseffen."

Van Lexmond hoopt dat ze iets terug heeft kunnen geven aan arme mensen in Ethiopië. "Het raakt je zo diep", vertelt ze. "Dan denk je: het enige wat ik nu kan doen is proberen te laten voelen dat ik liefde voor ze voel. En dat ik dat met ze wil delen." De bevolking was volgens haar heel sociaal. "En dat is iets waar wij heel veel van kunnen leren."