Opstelten wil hogere straffen bij voetbalgeweld

Geweld tegen grens- of scheidsrechters moet net zo hard worden gestraft als geweld tegen hulpverleners. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat onderzoeken of dat kan worden ingevoerd, zei hij dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Als grens- en scheidsrechters dezelfde status krijgen als politieagenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden dan kan de straf voor geweldplegers tegen hen met 'tweehonderd procent' omhoog, zei Opstelten. Hij gaat snel overleggen met het Openbaar Ministerie of dit juridisch mogelijk is.

De kwestie is dinsdagochtend aan de orde geweest tijdens het topberaad over de dood van een grensrechter in Almere, die minister van Sport Edith Schippers (VVD) had georganiseerd. Schippers vindt dat het aan alle betrokkenen is om er samen voor te zorgen dat de normen en waarden op het voetbalveld worden nageleefd.

De regels om geweld op het voetbalveld tegen te gaan zijn er al, alleen moeten ze scherper worden nageleefd, zei de bewindsvrouw. Opstelten sprak van een 'heel goede bespreking'. Hij zei dat het van belang is om altijd aangifte te doen bij geweld op het voetbalveld. En de politie moet direct met aangiftes aan de slag, aldus de minister.


Opstelten wil hogere straffen bij voetbalgeweld (Foto: Novum)