Colorado legaliseert wiet, maar zonder feestje

In de Amerikaanse staat Colorado is maandag marihuana officieel gelegaliseerd. Zonder festiviteiten of ophef, precies zoals het staatsbestuur wilde.

Gouverneur John Hickenlooper maakte de legalisering officieel door het referendum van vorige maand, waarin de bevolking voor legalisering stemde, geldig te verklaren. De legalisering maakt nu deel uit van de grondwet van Colorado. Zo'n twintig voorstanders van legalisering vierden hun overwinning door joints op te steken op de trap van het capitool van Colorado en joints en waterpijpen uit te delen, maar tot grote menigtes kwam het niet. In het openbaar blowen is nog steeds verboden, maar er waren geen agenten in de buurt om een stokje te steken voor de actie. "Het ruikt naar vrijheid", zei een grijnzende, blowende activist nadat Hickenlooper het referendum geldig had verklaard.

Hickenlooper probeerde de verwachtingen vorige maand te temperen nadat 55 procent van de bevolking voor legalisering had gestemd, aangezien marihuana volgens de federale wetgeving nog steeds illegaal is. Colorado en Washington, waar een meerderheid ook voor legalisering stemde, hebben de federale regering gevraagd of ze van plan is de uitslagen van de referenda aan te vechten. Tot dusver heeft de regering echter alleen gezegd dat de Controlled Substances Act, die marihuana verbiedt, van kracht blijft. Zolang de regering geen actie onderneemt is het gebruik van marihuana in deze staten toegestaan.

De grondwet van Colorado schrijft voortaan voor dat mensen van 21 jaar of ouder 28 gram wiet bij zich mogen hebben en zes planten mogen bezitten. Hickenlooper heeft een werkgroep opgericht bestaande uit politici, agenten, marihuana-activisten en mensen uit de landbouw om met ideeën te komen over hoe de handel in en het gebruik van marihuana moet worden gereguleerd. De werkgroep heeft tot februari om met aanbevelingen te komen, die vervolgens nog door het congres in Colorado moeten worden goedgekeurd.