Studenten fel tegen leenstelsel

Het afschaffen van de basisbeurs voor studenten kan op weinig bijval van studenten, scholieren en hun ouders rekenen. Dat blijkt uit een enquête van de vakbonden FNV Jong en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Het kabinet wil de huidige basisbeurs voor studenten, die een gift is, afschaffen en daar een leenstelsel van maken. De studenten vrezen dat ze op die manier tegen een enorme schuld aanlopen. Iets meer dan de helft van de huidige hbo- en universitaire studenten geeft aan op dit moment niet rond te kunnen komen van de basisbeurs. Ongeveer de helft van de mbo'ers die ook nog een hbo-opleiding willen volgen, verwacht daarvan af te zien als ze flink moeten gaan lenen.

Meer dan twee derde van de studenten, mbo'ers en scholieren denkt dat ze meer moeten gaan werken als de basisbeurs verdwijnt en ze vrezen dat dit ten koste gaat van de studie.

FNV Jong en de LSVb openden vorige maand de website studerenmoetkunnen.nl om de mening van studenten, scholieren en ouders over de huidige kabinetsplannen te peilen.

Ongeveer 5215 mensen vulden de enquête in.

De basisbeurs is momenteel een kleine 100 euro voor thuiswonende studenten; uitwonenden krijgen ongeveer 266 euro per maand.

Studenten en scholieren fel tegen leenstelsel
Studenten en scholieren fel tegen leenstelsel (Foto: ANP)